OŠ "Branko Radičević" Lugavčina

  • Povećaj veličinu teksta
  • Podrazumevana veličina teksta
  • Smanji veličinu teksta

Европски дан језика

El. pošta Štampa PDF

                  Eвропски дан језика 

     

У славу вишејезичности, вишекултурности и интеркултурности, ученици ОШ „Бранко Радичевић“ Лугавчина су дана 26. 09. 2019. године гласно говорили све језике које говоре мало или говоре течно.  

      Наиме, наставница енглеског језика и уједно и школски библиотекар, Тања Ђорђевић Хамидовић, је у сарадњи са учитељима од првог до четвртог разреда направила мали квиз препознавања језика. На почетку наставе изложен је пано са поздравима на различитим европским језицима. Ученици су имали задатак да одгонетну језике а након наставе су уписани називи држава на којима су поздрави исписани. А била је ту и једна латинска пословица коју је требало превести али без помоћи наставнице већ путем познавања других језика. Било је доста занимљивих и смешних одговора. Ипак, на крају смо дошли до правог превода ове дивне латинске изреке. На паноу се налазио и један необичан поздрав показан рукама који су ученици одмах одгонетнули да је то језик глувонемих  и покушали да га опонашају. Занимљиво је да су ученици први одговор за поздрав са сличицама шака које показују одређена слова био „То је српски језик“. Током целог дана кроз ходник школе су одјекивали разни поздрави што је изазивало осмехе на лицима како ученика тако и наставника и родитеља. Ученици су се јако забавили а тражење одговора је избрисало социјалне и временске разлике које постоје у свакој заједници па и у школи.  

      На часовима енглеског језика од првог до четвртог разреда, наставница је упознала ученике са различитим групама језика које су примерене њиховом узрасту. Надамо се да ћемо и следеће године обележавати овај фантастични мали празник језика и културе са новим и занимљивијим активностима.  

                                    Наставница енглеског језика,  

                                     Тања Ђорђевић Хамидовић  

Слике